Skandinavske prijestolnice

First minute

TERMINI:

21.7. – 24.7.2019.

11.8. – 14.8.2019.

*Vrijednost više: uključen izlet u Porvoo, najstariji Finski grad pod zaštitom UNESCO-a, hoteli 4*

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1. dan: ZAGREB – HELSINKI

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman kod kioska Tisak Media (2. kat, lijevo od ulaza) dva sata prije prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava za let. Polijetanje zrakoplova za Helsinki na liniji OU4486 ( Croatia Airlines) u 08.10 sati. Očekivano slijetanje u 11.45 sati, obavljanje pograničnih formalnosti i odlazak u panoramski obilazak glavnog i najvećeg grada Finske, koji se nalazi na samom jugu države. Osnovan tek 1550. godine, Helsinki je jedna od najmlađih prijestolnica Europe i svojim neobičnim šarmom i mješavinom moderne i secesijske arhitekture osvaja na prvu. Tijekom obilaska vidjet ćemo glasoviti spomenik Jeanu Sibeliusu smješten u istoimenom parku, autora Eila Hiltunena, izrađen od 600 šupljih čeličnih cijevi koje predstavljaju orgulje - poznatu crkvu u stijeni Temppeliaukion, čije vanjske zidove čini prirodna kamena stijena - kongresnu i koncertnu dvoranu Finlandia slavnog arhitekta Alvara Aalta - zgradu Nacionalnog muzeja i Parlamenta - veličanstvenu pravoslavnu katedralu Uspenski građenu od crvene opeke - Trg senata kojim dominira luteranska katedrala, itd. Odlazak u hotel i smještaj. Nakon kraćeg odmora odlazak javnim gradskim prijevozom u pratni voditelja putovanja u srce grada s glavnom tržnicom Kauppatori gdje možete kupiti tradicionalne finske suvenire, kao i povoljno probati razna tipična jela finske kuhinje kao što su svježi odrezak lososa ili meso soba. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: HELSINKI – PORVOO - STOCKHOLM ( plovidba brodom)

Doručak. Odjava iz hotela i ukrcaj prtljage u autobus. Odlazak do magičnog grada Porvoo, udaljen 1 sat vožnje od Helsinkija. Znate onaj osjećaj, kada prođete kroz neko mjesto, a onda vam pogled na te kuće, ljude, starine, vrati sjećanje na bakine kolače iz pećnice,  kada vas kaldrma na putu  vrati na staze djetinjstva i kada svu ljepotu oko sebe gledate očima djeteta…e, takav je Porvoo. Porovo je drugi najstariji grad u Finskoj. Ovaj preslatki grad datira još iz 13 stoljeća, grad koji je dobio status slobodnog grada dok je Finska još bila u ruskom carstu, a tu privilegiju ostvario je zahvaljujući tome što je bio najveći trgovački centar, pa je ubrzo postao veoma moćan i jak grad. U Porvu se otvorila prva biblioteka u Finskoj, u kojoj su nasatle i prve ideje o formiranju samostalne finske države. Danas je ovaj gradić tematski podjeljen na stari grad Porvoo u kome su svi objekti izgrađeni od 13 – 18 stoljeća, mještani ga zovu vanha Porvoo ( stari Porvoo) i novi moderni Porvo. Po završetku razgleda povratak u Helsniki, transfer do luke gdje se ukrcavamo na brod i smještamo po kabinama. Naše krstarenje brodom s bogatom ponudom a la carte restorana, buffet restorana, dućana i barova kreće iz Helsinkija prema Stockholmu. Noćenje na brodu.

3. dan: STOCKHOLM

Tijekom plovidbe arpihelagom s 24 tisuće otoka od kojih je samo oko tisuću naseljenih, Stockholmski arhipelag je jedinstven prostor u svijetu i jedan od najvećih arhipelaga baltičkog mora! Na nekim otočićima nalaze se pitoreskne kuće, mali restorani i hoteli, a neki su pak netaknuti ljudskom rukom. Doručak na brodu. Odjava iz kabina, silazak s broda i odlazak autobusom na panoramski razgled grada Grad leži na 14 otoka spojenih s 53 mosta na južnom kraju jezera Mälaren. Osnovan 1252. godine, glavnim gradom je postao 1634. godine. Panoramski ćemo proći po otocima Södermalm i Kungsholmen do Östermalma gdje ćemo se zaustaviti kod Fjälgattana s kojeg se pruža prekrasan pogled na otok Gamla Stan, gradska vijećnica. Odlazak do hotela i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora odlazak do grada javnim gradskim prijevozom u pratnji voditelja putovanja do starog djela grada gdje nastavljamo s pješačkim razgledom.Riječ je o jednoj od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih četvrti u Europi, upravo je to jezgra otkud se Stockholm razvija i gdje je zapravo nastao. Jedna od najvećih atrakcija Gamla Stana jest Kraljevska palača, jedna od najvećih u svijetu s više od 600 prostorija. Više lijepih crkvi i muzeja nalazi se u ovoj četvrti, kao i nacionalna katedrala i Nobelov muzej. U srcu četvrti je glavni trg Stortorget, čest fotografski motiv na razglednicama grada. Nakon obilaska Gamla Stana slobodno vrijeme za opuštajuću večeru u jednom od brojnih restorana. Povratak u hotel. Noćenje

4. dan: STOCKHOLM - ZAGREB

Nakon doručka odjava iz hotela. Predlažemo odlazak javnim prijevozom s pratiteljem putovanja prema otoku Djurgarden, otoku muzeja kako ga još zovu. Djurgarden je zelena oaza nedaleko od središta grada koji stanovnici i turisti obožavaju, od 15. st. je bio kraljevski posjed, a danas se na njemu nalaze mnogi fantastični muzeji kao što su Skansen – muzej na otvorenom, Muzej Vasa s kraljevskim brodom, ponosom švedske mornarice iz 17 .st.,muzejom grupe Abba, itd.

Povratak do hotela te organizirani transfer do zračne luke Arland -Stockholm. Po dolasku u zračnu luku prijava na let za Zagreb OU485 ( Croatia Airlines) s polaskom u 18.10 sati. Predviđeni dolazak u Zagreb je u 20.40 sati po srednjo europskom vremenu.

 

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI: 4.590 KN

ULTRA FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 3.990 KN

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 4.290 KN

  

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 990 kn

Doplata po osobi za polaske iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule: od 390 kn (raspoloživost i potvrda letova na upit; individualna prijava na let u zračnoj luci do sastanka s voditeljem putovanja u Zagrebu)

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom ( ekonomska klasa) na relaciji Zagreb – Helsinki i Stockholm – Zagreb
 • smještaj u hotelu Clarion Helsinki 4* ili sl. (23.-27.06.) i Radisson Blu Seaside 4* ili sl.
 • ( 21.-24.07.,11.-14.08. ) u Helsinkiju na osnovi 1 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama
 • smještaj u hotelu Quality Globe 4* ili sl. ( 23.-27.06.; 21.-24.07.), i First hotel Norrtull 4* ili sl.
 • smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama ( kreveti na kat ) na putničkom brodu Viking Line Helsinki na osnovi 1 noćenja s doručkom,
 • transfere prema programu
 • razglede javnim prijevozom i pješice prema programu putovanja
 • Izlet u Porvoo
 • voditelja putovanja
 • pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

CIJENA NE UKLJUČUJE:

 • pristojbe u zračnim lukama - obavezna doplata 990 kn (promjenjivo do izdavanja karata),
 • doplatu za polazak iz Spilta, Zadra, Dubrovnika, Pule: od 390 kn
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 1.290 kn
 • doplata za večeru na brodu Viking line 350 kn
 • ulaznice za lokalitete i muzeje koji se posjećuju (doplata na licu mjesta)
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom te troškove osobne prirode
 • karte javnog prijevoza
 • putno osiguranje (preporučujemo)

 

NAPOMENA:

Smještaj u trokrevetnoj sobi na upit.

Nema popusta za trokrevetnu sobu!

Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen

 

RED LETENJA:

OU4486ZAGREB                HELSINKI             08:10  11:45

OU485   STOCKHOLM      ZAGREB               18:10    20:40

*lokalna vremena

Informativne cijene ulaznica (plaćanje ne licu mjesta ): prema stanju u prosincu 2018. g., cijene su informativne i podložne promjeni): Ateneum muzej - odrasli 15 EUR/ispod 18 god. besplatno, Nacionalni muzej Finske (Kansallismuseo)- odrasli 10 EUR/ispod 18 god. besplatno, kombinirana ulaznica Muzej dizajna i Muzej finske arhtekture- 12 EUR/ispod 18 god. besplatno; Vasa muzej 130 SEK, Skansen 180 SEK, Nordijski muzej 100 SEK, ABBA muzej 195 SEK

.

KORISNE INFORMACIJE:

U Švedskoj je valuta švedska kruna (SEK). Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite krune prije početka putovanja u Hrvatskoj jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Plaćanje kreditnim karticama vrlo je rašireno je u Švedskoj. U Finskoj je valuta Euro. Lokalno vrijeme u Finskoj je +1 sat u odnosu na hrvatsko i švedsko vrijeme. Ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, zaštitu od kiše, ali naravno i ljetnu laganiju odjeću. Švedska je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora. Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450.295 km2 te populacije nešto veće od 10 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km2. Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5.416.000 stanovnika i površine od 338.144 kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187.888 jezera (većih od 500 m2) te 179.584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.
Stockholm je glavni i najveći grad Švedske s više od 930.000 stanovnika. Sjedište je, između ostalog, Kraljevske švedske akademije znanosti, Karolinska instituta i Švedske akademije, sam grad

Sagrađen je na otocima (povijesni centar na 5 otoka) povezanim mostovima. Nalazi se na mjestu gdje se jezero Mälaren povezuje s morem. Helsinki je glavni i najveći grad Finske. Smješten je u južnom dijelu zemlje na obali Finskog zaljeva. Helsinki čini konurbaciju s još tri grada - Espoo, Vantaa i Kauniainen, koji su zajedno nazvani područje glavnog grada. Ovo područje ima 1.231.000 stanovnika. 

GRANIČNE I VIZNE FORMALNOSTI:

Hrvatski državljani mogu u Švedsku i Finsku putovati s putovnicom ili osobnom iskaznicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

 

VAŽNO:

Prilikom rezervacije aranžmana obavezno dostaviti sljedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj putovnice ili osobne iskaznice. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.

Organizator nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.

Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Croatia Airlinesa objavljenom u prosincu 2018. godine i podložna su promjeni.

Minimalni broj putnika: 15

 

Šifra 700-042-2

Aktualna Putovanja

Dodatna ponuda

 • POKLON BON

  poklonputovanje mala slika
  Poklonite Vašoj obitelji, prijateljima, mladencima, slavljenicima ili poslovnom partneru Matulji Tours putovanje u vrijednosti koju Vi izaberete. Saznajte Više

 • AUTOTRANS

  Ovlašteno smo prodajno mjesto za prodaju autobusnih karata Autotransa

  autotrans
 • ALLIANZ putno osiguranje

  Krećete na put! Jeste li osigurani? Ugovorite paket putnog osiguranja
  allianz logo